1. Indledning

I denne publikation belyses befolkningens indkomstniveau, indkomstens sammensætning samt indkomstuligheden i det grønlandske samfund. I publikationen præsenteres indkomsten gennem perioden 2016-2020, idet tilsvarende data kan findes i Grønlands Statistikbank tilbage til 2002.

 

Indkomstfordelingen udarbejdes efter retningslinjerne i The European Union Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC). SILC er et koordineret statistisk samarbejde i EU-regi, der opfylder OECD-kravene på området, og sikrer en høj grad af sammenlignelighed med andre lande. Læs mere herom i publikationens afsnit 7.6 i kapitel 7.

 

Publikationen er opdelt i syv kapitler, der kan læses uafhængigt. De centrale indkomstbegreber introduceres i kapitel 2.

 

Personlig indkomst er temaet for kapitel 3. Der indledes med en præsentation af en række personlige indkomstforhold i det mest aktuelle indkomstår, 2020. Herefter udvides perioden til 2016-2020, idet der sættes fokus på udviklingen i personlig indkomst. Ved at inddrage såvel geografi som demografi giver analyserne et indblik i befolkningens indkomstforhold over en femårig periode.

 

I kapitel 4 præsenteres overordnede opgørelser af familiernes indkomst. I kapitel 5 vises en summarisk indkomstskattestatistik. Centrale mål for indkomstfordelingen, herunder internationale sammenligninger præsenteres i kapitel 6. Kapitlet afsluttes med en særopgørelse af indkomstfordelingen blandt familier med børn. Publikationen afrundes i kapitel 7 med en beskrivelse af datagrundlag, retningslinjer, metoder og begreber.

 

Detaljerede elektroniske oplysninger om indkomst i Grønland for perioden 2002-2020 findes i Grønlands Statistikbank på hjemmesiden bank.stat.gl. Ved hjælp af Statistikbanken er det muligt at skræddersy tabeller ved at kombinere forskellige ­variable såsom alder, køn, bosted, fødested og uddannelsesniveau.

 

Revisioner i denne publikation

Denne publikation indeholder ingen revisioner i forhold til den seneste publikation.